Städkonsult tillsammans med Almega och Fastighets mot arbetslivskriminalitet

Tillsammans med vår arbetsgivarorganisation Almega och de fastighetsanställdas förbund står vi som företag upp mot osund konkurrens, kriminalitet och oschyssta villkor i städbranschen.

På pappret ser det rent ut. Men under ytan blir det smutsigare ju djupare man kommer. Även om vi på Städkonsult kan motivera vår verksamhet med kollektivavtal, auktorisering via vår arbetsgivarorganisation Almega och miljö- och kvalitetscertifikat kan långt ifrån alla bolag i branschen det. Det är lätt att starta ett städbolag, det är också ett jobb som bidrar till många arbetstillfällen och det är en tjänst som behövs överallt i samhället. Tyvärr utnyttjas det ofta.

I vår bransch fuskas det markant. Det har synliggjorts flera gånger om, bland annan i en granskning av journalisten Elinor Torp tidigare i våras. Den visar hur många städbolag använder sig av illegal arbetskraft, tvingar sina anställda till arbete långt utanför en normal arbetsdag och betalar långt ifrån skäliga löner. På så vis kan de pressa ned sina priser och har lättare att vinna offentliga upphandlingar och att signa uppdrag hos både företag och privatkunder.

Det här ställer inte vi upp på. Inte heller vår arbetsgivarorganisation Almega, som tillsammans med Fastighets, de fastighetsanställdas förbund, har ingått ett större projekt för att stoppa utnyttjandet och kriminella arbetsgivare i branschen.

Arbetet leds av Larry Stewart, ombudsman på Fastighets och som under många år har ingripit mot den här typen av illegal verksamhet i städbranschen. Nyligen beviljades han och hans kollegor nära en halv miljon kronor av Arbetsmiljöverket för att fortsätta det viktiga arbetet, något som vi på Städkonsult står bakom till fullo.

Greger Lindholm, VD och grundare på Städkonsult

– Genom vårt engagemang i nätverket mot arbetslivskriminalitet talar vi om att vi stöttar detta, samtidigt som det belyser att vi är en seriös arbetsgivare. I det ingår också att hålla ögonen öppna och anmäla om vi upplever att det finns saker som inte stämmer. Tack vare det här projektet finns det en tydlig part att höra av sig till, säger Greger Lindholm, VD och grundare på Städkonsult.

Utöver att ni har alla certifikat och kollektivavtal på plats, vad gör ni för att vara en sund och schysst aktör i branschen?

– Vi värnar om vår personal. Man arbetar med kroppen och det är ett slitigt jobb, därför är det väldigt viktigt att ta hand om sina anställda och säkerställa att de mår bra. Både fysiskt och psykiskt säger Greger och tillägger:

– Vi ser till att de har friskvårdsbidrag, vi har fri massage och kontakt med en naprapat. Dessutom ser vi det som självklart att de ska få milersättning och att restiden ingår i arbetstiden.

Även om den typen av illegal verksamhet som Fastighets och Almega kämpar mot är vanligare i storstäder runt om i landet, där det finns en betydligt större uppsjö av olika firmor, förekommer det även på mindre orter. Därför är vi glada och stolta över att kunna visa upp att vi är en schysst aktör som värdesätter korrekthet och ställer krav på våra branschkollegor.

Som anställd hos oss har du tillgång till: 

+ Friskvårdsbidrag

+ Massage

+ Naprapat och kiropraktor

+ Företagshälsovård

+ Kontinuerlig utbildning

Prata med Ida
på HR för mer information.

Ida Knutsson
0500-74 98 73

Boka möte